Фестиваль “Ангели тримають Небо” зібрав понад 1000 людей

Традиційно, третій рік поспіль, школа українознавства “Нова хвилька” закінчує навчальний рік фестивальним днем. Цьогоріч, як і у попередні роки, він відбувся на площі римо-католицької церкви Guardian Angels, що у Брукліні, в районі Брайтона. Особливість його в тому, що відбувався він 1-го червня у Міжнародний день захисту дітей, і саме цей день був оголошений Днем Молитви дітей за дітей в Україні, які страждають від російської окупації. Її щиро промовляли всі учні школи, бажаючи мирного неба своїм ровесникам на рідних землях.
Відчуття єдності з Батьківщиною у цей важкий час нашої історії був у кожному моменті цього святкового дня, починаючи з гімну “Боже великий єдиний”, який виконав поранений воїн Юрій Іваскевич у супроводі Культурного десанту військових – професійних музикантів – наших гостей, які відкрили програму дня. Вони приїхали до США з подячною місією за допомогу і підтримку України. Ми щасливі, що мали можливість слухати їх, та в їх особі дякувати всім наших українським воїнам за мужність.
. Слідом за воїнами на сцену вийшли Заступниця Міністра Закордонних Справ України Ірина Боровець та Постійний Представник України до Організації Об’єднаних Націй Посол Сергій Кислиця у супроводі директорки школи Мирослави Роздольської. Слова вітання громаді від п. Ірини і заклик – бути голосом України тут, на теренах США, підтримувати і разом наближати Перемогу був звернений до кожного українця.
Власне, і ціль фестивалю була підпорядкована цій важливій меті – бути присутніми у культурному просторі великого Нью Йорку та зібрати кошти для ЗСУ, а це – $14, 500 , які ми відправили на закупівлю медичних та інших засобів захисту. У цій сумі – кошти з продажу їжі, яку так смачно приготували батьки наших учнів, пожертви від продавців українського традиційного одягу та сувенірів, які числено прибули і представили найрізноманітнішу українську продукцію, збірки, які робили наші старшокласники серед гостей та учасників фестивального дня, прихід з аукціону та лотареї.
Подяка музичним керівникам школи Юлії Кайтан та бандуристці Оксані Лупак за чудовий виступ і гарно приготовлені спільно з вчителями молодших класів мистецькі номери; Зоряні Матійчик – за зворушливу композицію її випускного 11-ого класу.
Присутні мали можливість насолоджуватись такожн піснями у виконанні Заслуженої артистки України Валерії Вєннікової та її донечки, а також Ірини Сахарієвої, Діани Матулинської, Ірини Белетс, гурту Remix, під керівництвом Юрія Орлецького та гурту “Родина” який допізна забавляв своїми піснями.
Дякуємо за підтримку наших зусиль нашим гостям та американським політикам Assemblyman Wiiliam Kolton, міським депутатам Нью Йорку теперішнім і колишнім. Дякуємо естонським друзям суботньої школи на Мангеттені, які прийшли підтримати нас.
Фестиваль “Ангели тримають небо”, став частинкою мистецького проєкту під такою ж назвою, започаткованого благодійним фондом “Свій за свого” з Івано-Франківська, (куратор Лідія Анушкевичус), який шириться тепер світом. Саме завдяки старанням фонду, ми мали можливість показати виставку картини дітей з України, які малюють мир.
Багато волонтерів, котрі зі свого виторгу допомагають українським захисникам, мали можливість поставити свої намети, продавати вироби чи випічку, як Мати Героя Віктора Гурняка, яка допомагає тепер побратимам сина. У своєму слові до присутніх вона закликала не бути байдужими і пам’ятати про тих, хто тримає нині Небо над Україною.
Чудовими ведучими фестивальної програми були: вчителька 2-го класу Ірина Батерук, помічниця вихователя 3-ох річних діток, наша випускниця Юлія Ілітич та Владислав Николюк.
Дякуємо нашим спонсорам Кредитній спілці “Самопоміч” і Українській Національній Федеральній Кредитній Спілці та всім, хто прийшов, підтримав, купував і робив свій внесок. Разом ми спільнота українців і невідʼємна частинка Української Нації.
Слава Україні!