У 210-у річницю від Дня народження Тараса Шевченка


Kонцертна програма: «Борітеся, поборите»… школи українознавства «Нова хвилька» у Брукліні розпочалася піснею «На високій дуже кручі» у виконанні бандуристів Оксани Лупак, Народного артиста України Остапа Стахіва та Соломії Стахів.
А далі одні за одними на сцену виходили учні молодших класів та Світлички і Передшкілля. Дзвінкими радісними голосочками вони сповіщали про прихід весни. Учні 1-их класів співали як “Зацвіла в долині червона калина”, другокласники – “Тече вода з-під явора”. Наймолодші дітки зі Світлички весело підтанцьовували співаючи «Ми маленькі українці» та «Веняночку». А хлопчики та дівчатка з Передшќілля під керівництвом їхніх вчителів музики і хореографії виконали танок-пісеньку «Ой у лузі калина».
«Ну що б, здавалося, слова… Слова та голос — більш нічого. А серце б’ється — ожива, Як їх почує!.. Знать, од бога і голос той, і ті слова ідуть меж люди!» – проголошує ведуча Ірина Батерук і господарями сцени стають п’ятикласники під керівництвом їхньої вчительки Світлани Дубницької, які розповідають історію життя Українського Батька Нації, Пророка – поета, художника.

У ролях Тараса Шевченка у різні періоди життя – Михайлик Роздольський, Данилко Сенів, Віто Сімонетта; до них долучаються дев’ятикласники Андрій Подоляк у ролі Тараса-підлітка, Олена Волошиновська (Ярина), Неля Богачова (Катерина) та Шевченко у старшому віці Ярослав Маланій (дідусь третьокласника) зі словами: «Я прошу тебе, рідний народе: «Не проспи Україну мою»…

Майстерно зіграли свої ролі також Іван Лихтей (пастушок); Роберт Кауліниш і Тарас Ткачук (козаки); Каріна Притуляк (Доля); Влада Вишиванюк (Муза). Натхненно читали поезії Шевченка Катя Пухальська, Вікторія Царевич, Софія Маціборко, Ніколета Дуб’янська, Анастасія Волошиновська. Роль Матері з дитятком на руках хвилюючи відобразила Вікторія Ільків. Юні артисти отримали багато оплесків за майстерно зіграні ролі, а пісня «Кохайтеся чорноброві та не з москалями…» у їх виконанні та за підтримки учнів інтенсиву і 6-7 класів набрала сотні переглядів на фейсбуці.
У театральне дійство п’ятикласників чудово вписалися пісні «Садок вишневий коло хати» у виконанні третьокласників; «По діброві вітер віє» і «Думи мої, думи мої у виконанні учнів 4-ого класу.
Надзвичайно емоційною була частина концертної програми дев’ятикласників у військовій формі із внесенням прапора штурмової бригади під марш «Зродились ми великої години». Слова Тараса Шевченка немов би написані про сьогоднішні дні боротьби нашого народу за волю хвилююче прозвучали із уст Софії Дубницької, Арсена Клюха, Андрія Подоляка, Дениса Мицака, Андрія Губенка, Арсена Мороза, Данила Гудяка, Бориса Бабичева із потужним закликом віри в Перемогу: «Борітеся, поборите, Вам Бог помагає, за вас Правда, за вас Слава і Воля Святая!»
«Заповіт», який на закінчення програми співав весь зал, англійською прочитав учень 11 класу Дмитро Яремцьо.
Подяка за театральну частину програми вчительці 5-ого класу Світлані Дубницькій та класному керівнику 9-10 класу Юлії Ткачук. За режисерське та музичне керівництво – Юлії Кайтан, а також вчительці молодших класів Оксані Лупак, за супровід на баяні – Юрію Орлетському, за озвучення Вінсенту Ла Вілія, за відеозображення – Ользі Гриник, за сценічну роботу – Ірині Роздольській, за оформлення Лесі Злупко, за афішу – Марині Мороз. Подяка всім класним керівникам, їх помічникам за гарно приготовані виступи їх класів, і нашій ведучій вчительці 2-го класу Ірині Батерук. А також батькам – за співпрацю, і особлива подяка нашим талановитим учням. Україна є там, де звучить Шевченкове слово!