“Господарю відчиняйте, Коляду Ви зустрічайте”

Під такою назвою 16 грудня, в актовому залі щоденної американської школи IS 228 David A. Boody відбулося калоритне свято, яке приготували учні та вчителі школи українознавства “Нова хвилька”.
Вітальним словом Різдвяну програму відкрила директор школи Мирослава Роздольська. Вона запросила до благословення Владику Павла Хомницького, Єпископа Стемфордського.
Серед гостей, які завітали на шкільне свято, відкрите для громади, були і звернулись зі словом до присутніх Mr. D’Angelo, Principal David A. Boody School; Mr. Jumaane Williams, New York City Public Advocate; Assemblyman William Colton, Виконавчий Директор Української Національної Федеральної Кредитної Спілки пані Наталія Пашачинська, яка принесла в дарунок для школи чек на $1,000.
Серед гостей-глядачів були також отець Роман Малярчук, парох місійної парафії Різдва Пресвятої Богородиці Української Католицької Церкви, що на вулиці О у Брукліні; Юрій Баюрак, який очолює відділ Розвитку в Українській Національній Федеральній Кредитній Спілці; Юлія Рассумет, Менеджер з питань маркетингу компанії “Міст”, тележурналістка Ірина Соломко та знімальна група студії “Голос Америки”.
….На сцені українська родина, яка готується до Святої вечері. Сумна та вечеря, бо “які свята, коли іде війна” і там в холодних окопах їх батько. Та Різдвяне чудо за молитвами діточок стається, батько приходить у цей Вечір додому. Свої ролі майстерно зіграли: вчителька Юлія Кузьмін (мати); Юля Дашенич, учениця 11 класу (старша дочка), Олег Лапковський, очільник Пласту у нашій школі (батько-воїн); Данило Сенів, учень 5-ого класу (син); Маруся Львов, учениця 3–ого класу (молодша донечка). Дійство супроводжувалось колядками у прекрасному виконанні бандуристок – вчительки музики Оксани Лупак та Соломії Стахів, матері учня-третьокласника. Зворушливо прозвучала під супровід гітари у виконанні Тетяни та Олега Лапковських пластунська колядка Веглеємського вогню, який вони внесли, щоб передати це незгасиме світло шкільній родині. Дружній 5-ий клас (класний керівник Світлана Дубницька) у ролі перших колядників, що завітали до господаря звесилив зал колядкою “Святий вечір, добрий вечір”.
Гучно, під акомпонемент баяна з колядою “Добрий вечір тобі, пане господарю”, що долинала здалека, увійшли в зал учні 11 класу (класний керівник Зоряна Матійчик). У їхньому Вертепі, як годиться були всі відомі персонажі Звіздарі, Ангели, Пастушки, Козаки, Корчмарка, три Князі, Гетьман, і звісно Ірод та Смерть. Другий рік поспіль старшокласники готують Вертепне дійство, з яким виступають не тільки на шкільній сцені, а у громадських організаціях. Минулого року заколядували $5,000.00 і передали на лікування та реабілітацію пораненим воїнам. Разом з Вертепом весь зал підспівував улюблені колядки “Бог ся рождає”, “Небо і земля нині торжествує“.
На зміну учнівському Вертепу на сцену піднялись учителі і заспівали колядку у сучасній обробці “Слава Богу. Мир на землі”.
А ще була у програмі традиційна “Меланка”, комедійна історія Різдвяних святкувань, яку майстерно зіграли учні 8-9 класів (класний керівник Юлія Ткачук). Засівальники учні 6-7 класів (керівники Марія Демʼянюк та Юлія Кузьмін) віншували, бажали миру, достатку,
А всі разом учні молодших і старших класів, що з усім залом колядували “Нова радість стала”, всім серцем бажали Перемоги Україні у Новому 2024 році.

Подяка всім хто доклав зусиль і праці для приготування Святкової Різдвяної феєріі – заступникам директора школи Лесі Злупко, Ользі Гриник, адміністратору Тамарі ДіʼАнжело, координатору програм Ірині Роздольській, музичним керівникам Юлії Кайтан та Оксані Лупак, класним керівникам Зоряні Матійчик, Юлії Ткачук, Юлії Кузьмін, Марії Демянюк, Світлані Дубницькій, ведучим Ірині Батерук та Ірині Ленченко, баяністу Юрію Орлецькому, Голові Батьківському комітету Зоряні Романюк, а також членам Батьківського комітету Людмилі Гнатюк за смачні пряники, Яні Забарній, яка ярмаркувала, Надії Львов та Лілії Кауліниш, які продавали квитки, батькам, котрі принесли солодке, а особливо, п. Юлії, бабусі Устима Рашківського, яка приготувал кутю, пампушки, коржі з маком. Велика подяка нашим американським друзям школи IS 228, за надане чудове приміщення, за допомогу в озвученні Vincent LaVeglia.

Подяка нашим юним артистам, вони просто молодці! Вдячні, батькам, які прийшли, щоб підтримати і разом з нами колядувати, славити народження Божого Дитятка і гуртуватися у цей нелегкий для кожного українця час, коли усім потрібна психологічна підтримка і розрада і віра у Перемогу Світла та Добра.