Учні “Нової хвильки” у Метрополітан опері

У передостанній день старого року 35 учнів старших класів та 25 вчителів школи українознавства “Нова Хвилька” побували у Метрополітен Опері. Ми не тільки дивились прекрасну виставу “Чарівна флейта”, а й стали учасниками надзвичайно цікавого культурно-освітнього заходу “Україна і Світова Музична Спадщина: Минуле та Майбутнє”.

Велика подяка Постійному представнику України при ООН пану Сергію Кислиці за такий Різдвяний подарунок для наших школярів – тих, котрі вимушено покинули рідні домівки через московську агресію і тих, котрі не перший рік навчаються у нашій школі, і є свідомі того, що вони є “послами України” у своїх щоденних школах, в американському середовищі. Подія, яка зорганізована Представництвом України при ООН, зокрема багато зусиль приклала Перший секретар Представництва п. Ярослава Сочка, збагатила школярів та в вчителів не тільки новими знаннями про багату українську культурну спадщину, а й залишила незабутні враження.
Відкрив цю небуденну творчу зустріч Сергій Кислиця, Постійний представник України при ООН, який наголошував на важливості культурного фронту. Цей лейтмотив звучав і листі Першої Леді України, Олени Зеленської, як звернення до молодих українців у діаспорі. «Країна-агресор не лише бомбить наші міста – вона намагається знищити нашу культуру та мову. А ти, розповідаючи про Україну іноземним друзям, стаєш амбасадором України та української культури у світі», – зазначила Олена Зеленська.
Із захопленням слухали присутні оперну арію та українську народну пісню у виконанні перлини світової оперної сцени – Людмили Монастирської. Її розповідь про власні почуття і переживання під час виступів на світових сценах, особливо у перші дні повномасштабної війни, коли вона виходила огорнена українським прапором була особливо зворушливою.
Всесвітньо відома деригентка Кері-Лінн Вілсон, українське коріння якої спонукало її започаткувати два роки тому Ukrainian Freedom Orchestra, який нині здійснює світові тури, зачарувала не тільки музикою у виконанні оркестру під її керівництвом та українською мовою, якою вона недавно почала розмовляти, а й своєю відкритістю, і особливо приємною манерою спілкування. Кері-Лінн Вілсон продемонструвала кілька коротеньких відеозаписів оркестру, колектив якого складають музиканти-переселенці, митці європейських оркестрів.
Учасники зустрічі переглянули відеоролики про легендарну українську оперну співачку Соломію Крушельницьку, а також про нематеріальну культурну спадщину ЮНЕСКО, серед якої український борщ, Петриківський розпис. Ми ж якраз серед своїх маленьких різдвяних подарунків митцям та організаторам, привезли сухий борщ та ялинкові прикраси з Петриківким розписом з онлайн крамниці мисткині Оксани Ізбанської. Таке ось гарне підтвердження і поцінування свого.
Звісно, не обійшлося без спільної коляди. Акомпонувала на фортепіано Кері-Лінн Вілсон. А ми всі разом з Людмилою Монастирською, Ярославою Сочкою, у якої також чудовий голос і вона заспівувала звеселили Метрополітан оперу нашою улюбленою колядкою «Нова радість стала».
Серед гостей була також Посол України в Канаді Юлія Ковалів та Почесний консул України у Філадельфії Ірина Мазур.