Наші учні побували у Вашингтоні на зустрічі з Послом України у США Валерієм Чалим

У переддень урочистої лінійки з нагоди закінчення навчального року 2017-2018, учні восьмого класу школи українознавства «Нова хвилька», що в Брукліні, НЙ, побували у Посольстві України у США, у Вашингтоні. Ця поїздка стала можливою завдяки спонсорській підтримці компанії «Міст» проекту «Щоби я зробив/ла, якби був Послом України до США» .

З учасниками конкурсу та вчителями зустрівся Посол України у США Валерій Чалий з дружиною Людмилою. Посол привітав школярів з Міжнародним Днем та з цікавим проектом, зорганізованим школою, з яким вони успішно справились, і так чітко виявили свою активну громадянську позицію.

На формування цієї активної громадянської позиції, окрім, уроків історії, участі у різних акціях та позакласних заходах, безсумніву, великий вплив мали й зустрічі наших вихованців з воїнами-захисниками Вітчизни, яких ми часто запрошуємо до школи, коли вони приїжджають до США на реабілітацію.
Тож, у своїх творах наші «юні посли» найчастіше робили наголос на необхідності більшої допомоги Украні з боку США для перемоги над московським окупантом. Ось кілька витягів з їх творів.

Вікторія Тичинська: На мою думку, для забезпечення територіальної цілісності України, необхідно посилити санкції проти Росії а саме:
-відключити системи міжнародних платежів SWIFT
– заборонити експорт російських товарів в країни Євросоюзу та США
-заборонити експорт нафти і газу з Росії так як це було зроблено по відношенню до Ірану.

Іван Боднар “Я б клопотав про накладання значно жорсткіших санкцій на Росію. Окрім того я б звертався про допомогу тиску на Європейських Лідерів, щоб ті, хто підписали Будапештський меморандум, дотримались взятих зобовязань”.

Андріан Момот «Для перемоги у війні з Росією Україні необхідна найновіша зброя, яка є у США. Ця зброя і техніка полегшать нашим воїнам виконувати свої бойові завдання. І я б робив все, щоб отримати цю зброю”.

Юлія Ілітич: США може допомогти з піднесенням економіки України. Там повинні бути кошти, на підтримку армії. У цьому напрямку, я би працювала.

Дмитро Міщенко зробив ціле дослідження про наслідки Чорнобільської аварії і пропонує, як позбутися адерних відходів. Він наголошує, що “вирішення проблеми очищення Чорнобиля врятує землю та людство не тільки від радіації, а й від глобального потепління”.

Сестри Анна і Христина Обертос пишуть про “шалену русифікацію емігрантів” у Брукліні, Нью Йорк, де проживає сотні тисяч українців, і пропонують: “створити за допомогою грантових коштів медійні ресурси такі як: радіо, онлайн конференції, та з рештою телебачення! Потрібно залучити інвестиції для відкриття медійного українського простору у Нью Йорку та загалом США через Інтернет ресурси”, – закликають вони.
Яна Андрейчук: Я б хотіла, щоб якнайбільше українських школярів мали можливість брати участь в обміні студентів, щоб це відкривало їм дорогу до кращого вивчення  англійської мови. Також, щоб українці могли обмінюватися досвідом не тільки у сфері освіти, а й в медицині, науці та у військовій справі. Наприклад, щоб лікарі могли вчитися працювати на найновішому обладнанні, а потім використовували свої знання в Україні.

Годину часу Посол спілкувався з дітьми на ті теми, які вони порушили у своїх творах, а також провів цікавий екскурс в історію Америки з якою пов’язане місце, будинок, де знаходиться Посольство України. А ще майже годину учні мали нагоду поспілкуватися з дружиною Посла пані Людмилою про родинні справи, і про школу та середовише, у якому виростають, і як воно впливає на формування моральних цінностей

Атмосфера відкритості, з якою зустрів Посол та його дружина наших школярів приємно вразила їх. Тож з і відкритими серцями прийняли восьмикласники настанови та побажання Посла і його дружини про те, що в країні великих можливостей, вони можуть стати конгресменами, сенаторами, здійснити будь які заповітні мрії, та головне, де б не, були, пам’ятати, що вони українці, цим пишатися та своїми успіхами у навчанні, своїми талантами, культурними надбаннями творити добрий імідж українця і України у світі.
На закінчення зустрічі Валерій Чалий з дружиною подарували нашим учням українські підручники для 9-го класу. А учасники конкурсу – свої твори та буклети про школу українознавства у Брукліні.
У Посольстві школярі заспівали всі разом пісню Тіни Кароль: “Україна – це я». А Дмитро Міщенко ще й на прохання пані Людмили чудово виконав Шевченкове «Реве та стогне Дніпр широкий». Ми, вчителі, розповіли ж бо, що всі наші учасники конкурсу уже є «послами» української культури на теренах Нью Йоркської метрополії. Дмитро Міщенко, Юля Ілітич, Вікторія Тичинська неодноразово виступали як солісти на фестивалях, конкурсах української пісні. Анна і Христина Обертос та Юля Бат – учасники танцювального колективу «Синєвір» та драматичного гуртка, котрі діють при нашій школі і теж уже виходили на «велику» сцену поза межами школи. Яна – добра піаністка і багато допомагає вчителям молодших класів, особливо у передшкіллі, як волонтер. Іван Боднар також музикант, а разом із Андріаном Момотом – вони наші незамінимі звукооператори під час шкільних концертів.
У Посольстві, а також біля пам’ятника Тарасу Шевченку у Вашингтоні, ми з учнями долучилися до акції за звільнення Олега Сенцева та всіх українських політв’язнів з кремлівських застінків. Окрім нашої головної зустрічі на території України, якою є наше Посольство у США, ми побувлаи з дітьми біля Капітолію та сфотографувались перед Білим домом, а ще вшанували пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 року біля меморіалу на їх честь у центрі американської столиці.
Щиро дякуємо компанії “Міст” за спонсорську підтримку проекту “Щоб я зробив/ла, якби був Послом України до США”. Завдяки Вам зустріч у Посольстві України, поїздка до Вашингтону стала чудовою винагородою для учасників конкурсу.
Мирослава Роздольська,
Директор школи українознавства
“Нова хвилька” у Брукліні