Закінчився перший навчальний рік у нашій школі

Це був насичений і незабутній рік і велика подія для ньюйоркського Брукліна, де мешкає скільки українських родин, у яких підростають діти, й які так легко розчиняються у чужомовному світі. Вперше в історії української громади Брукліна було створено школу де вчителі пройшли відповідний вишкіл і підтвердили свою кваліфікацію  на рівні закладів  такого стандарту.

 Kрім, навчання дітей читанню, писанню, розвитку мовлення, а  старших учнів – української мови, літератури, історії, географії, культури, у школі відбулося багато заходів, що сприяли творчому розвитку дітей, пізнанню наших українських традицій та звичаїв. Серед них: Свято осені, зустріч св. Миколая, Шевченківське свято, день Матері.

 Підчас першої нашої святкової програми діти та батьки підримали своїм благодійним внеском $200 воїна АТО Олександра Дармороса, який перебував у Нью Гейвені, Конектикут на лікуванні.

 На Святі зустрічі Св. Миколая ми всі разом розділили радість Різдва Христового і від школи передали через організацію ToyDrive# подарунки для дітей, батьки яких захищають Україну від московського агресора.

 Надзвичайно важливою подією для нас українців був вихід у світ фільму про Голодомор “Гіркі Жнива”, що доносить до глядачів різних країн правду про страшний геноцид українського  народу режимом Сталіна. Це сторінка історії, яка тільки тепер відкривається  нам і всьому світу. Ми вдячні школі за те, що наші діти одними з перших змогли побачити цей фільм під час зорганізованого культпоходу у кінотеатр.

 Незабутні враження залишило Шевченківське свято та лекція концерт Народного артиста України Остапа Стахіва “Розкажи, бандуро”, який дуже цікаво розповів дітям про український  народний іструмент – бандуру. 

 В час приготування до Великодня учні старших класів побували на виставці писанок в Українському музеї, на Мангетині, НЙ, а вже наступної суботи самі з великою зацікавленістю і майстерністю розписували писанки разом з учителькою культури, заступником директора Ларисою Заник, та членом батьківського комітету Іриною Андрейчук.

 Сім місяців пригутуваннь на уроках релігії, які вела директор школи Мирослава Роздольська, і 28 учнів нашої школи прийняли 7-го травня своє Урочисте Святе Причастя. З цієї нагоди відбувся святковий  обід. Кошти, які  отримали, передали $700.00 парафії Різдва Пресвятої Богородиці, (парох о. Василь Годенчук), як нашу пожертву, а також $700 – школі українознавства “Нова Хвилька” на придбання системи озвучення для концертних програм наших дітей,

 Тиждень перед закінченням навчального року було організовано надзвичайно хвилюючий благодійний концерт артистів Полтавського драмтеатру ім. Гоголя. Наші школярики співали танцювали разом із Народним артистом України Василем Голубом та Заслужениею артисткою України Ярославою Руденко. А на закінчення передали $325 на операцію пораненого воїна Романа Гаврильчака, який перебуває на лікуванні  у Чикаго.

 Бальзамом на душу для усіх наших мам було і свято Матері та програма з нагоди закінчення навчального року. За короткий час, всього 33 суботи, наші діти багато навчилися, в тому числі українських дитячих та духовних пісень,  за що ми щиро вдячні музичному керівнику Ользі Обертос; та керівникам танцювального колективу Григорію Момоту і Анні Соловей за чудову постановку і перші такі милі батькам виступи.

 Дякуємо вчителям початкових класів Лідії Кондратюк, Ірині Григор’євій, Юлії Соловйовій за те, що цей перший навчальний рік так гарно навчили дітей писати, читати, володіти українським рідним словом. Творчо працювали, навчаючи в ігрі вихователь Світлички Галина Тузяк, та її помічниця Світлана Дешко, Показали професійність і вчителька української мови Лілія Боднар та вчителька історії, географії, культури, заступник директора школи Лариса Заник. Батьки дуже задоволені з того, що всі наші вчителі мають відповідну педагогічну освіту і це дає свої результати.

 Особлива подяка директорці школи п. Мирославі Роздольській яка згуртувала нас та вміло сформувала педагогічний колектив. Ми вдячні ВГО “Нова Українська Хвиля”, організації, котра стала засновником і опікуном нашої школи.

 Велику ділянку праці взяв на себе батьківський комітет, зокрема його голова Зоряна Романюк, яка є і фінансовим референтом і надзвичайно успішно співпрацює з усіма батьками, Активними членами батьківського комітету є також Наталія Лобач, Ганна Полева, Юрій Дидич та моя скромна особа.

 Дякуємо нашим спонсорам Українській Національній Федеральній Кредитній Спілці та Федареальній Кредитній Спілці “Самопоміч”,  редакціям газет  “Міст” та  “”Нова газета” за підтримку. А також Роману Завгородньому та всім батькам, які фінансово підтримували школу і завдяки цьому вона змогла успішно функціонувати перший рік.

 Ось і закінчився перший рік навчання у новоствореній школі українознавства “Нова хвилька”. Віримо, що з кожним роком вона надалі зростатиме і навчатиме та виховуватиме маленьких українців Нью Йорку ще багато багато літ  в українському і християнському дусі.

 Низький уклін усім за велику  працю.  Це наш спільний успіх.

Ірина Андрейчук,

Заступник глови батьківського комітету